انواع موشک های ضدناو و بالستیک (از قبیل زلزال بارشی، خلیج فارس، کروز، فجر 5 و سجیل، موشک های هرمز 1 و 2 و رعد 301)، سامانه های پدافندی، انواع رادارها و مراکز کنترل فرماندهی و جنگ الکترونیک، انواع پهپادها و سیستم های هدایت و کنترل و موتور پرنده های هدایت پذیر از راه دور، پهپاد فوق پیشرفته و رادار گریز آرکیو-170، که تمام مراحل تولید آن ها به دست متخصصان داخلی انجام شده است، تنها گوشه ای از دستاوردهای گوناگون دفاعی جمهوری اسلامی است که صبح روز یکشنبه 21 اردیبهشت با حضور رهبر معظم انقلاب در ستاد فرماندهی نیروی هوافضای سپاه پاسداران از آن ها رونمایی شد و بلافاصله در کانون توجه رسانه های جهان قرار گرفت.در میان دستاوردهای دفاعی کشور که در حضور رهبر معظم انقلاب به معرض نمایش در آمد، سامانه های پدافندی سوم خرداد، رعد 2 و طبس و همچنین پهپاد فوق مدرن آرکیو-170 در کنار موشک های زلزال بارشی و موشک دریایی هرمز 1 و 2 از جمله تجهیزات مهم دفاعی ایران است که برای نخستین بار رونمایی شد.
سامانه پدافندی سوم خرداد
بهره گیری از یک رادار با ظاهری شبیه به یک صفحه تخت که به گونه ای خاص همانند رادارهای آرایه فازی است، از جمله مختصات ظاهری سامانه پدافندی "سوم خرداد" می باشد که تماماً مستقل بوده و برای اولین بار ارائه شده است. رادارهای آرایه فازی توان اسکن بسیار سریع تر فضای اطراف خود را داشته و در برابر جنگ الکترونیک دشمن از توانایی مقاومت بسیار بالاتری برخوردار است. این که گفته می شود سامانه سوم خرداد تمام مستقل می باشد به این معناست که کلیه امور یعنی شناسایی، رهگیری، تعقیب و درگیری با هدف مورد نظر از روی همین یک سامانه انجام می شود که خود به کاهش حجم یگان ها و نفرات کمک کرده و در عوض تحرک و در نتیجه بقاء پذیری آن ها را افزایش می دهد.
تاکتیک مورد نظر برای استفاده از این سامانه به دلیل تحرک بالا و تجمیع تمام سامانه ها بر روی یک شاسی در راستای بحث "شلیک کن – فرار کن" است. در این تاکتیک که به نوعی برای استراتژی نبرد ناهمطراز ایده آل می نماید دسته های چندتایی از این سامانه در نقاط مختلف مستقر شده و اهداف پرنده را غافلگیر می کنند. به نظر می رسد که طراحان این موشک برای هر هدف هوایی 2 موشک در نظر گرفته اند که شانس برخورد را افزایش دهد. رهگیری همزمان 4 هدف و شلیک 8 موشک به اهداف رهگیری شده، استفاده از موشک های طائر 2 با سرعت یک کیلومتر در ثانیه در سامانه و توانایی درگیری با اهدافی در فاصله 50 کیلومتر و ارتفاع 25 کیلومتر از دیگر ویژگی های مهم سامانه سوم خرداد می باشد.سامانه پدافندی سوم خرداد از نظر کارایی کلی شبیه به "اس 300" است اما برد کمتری نسبت به آن دارد که در آینده برنامه ای برای افزایش برد سامانه مورد نظر به 100 الی 200 کیلومتر در نظر گرفته شده است.
سامانه های پدافندی رعد 2 و طبس
سامانه پدافند هوایی رعد 2 که دارای مشخصاتی برتر نسبت به سامانه بوک روسیه است، نسخه ارتقاء یافته رعد 1 می باشد که در سال 1391 مورد رونمایی قرار گرفت. برد این سامانه که قابلیت نصب بر روی کامیون و انواع خودروهای گوناگون را دارد و در اصل برای مقابله با جنگنده های پیشرفته ساخته شده است.سقف پرواز آن بین 25 تا 30 کیلومتر می باشد. استفاده از سامانه های اپتیکی به منظور انجام عملیات شناسایی از مشخصات بارز سامانه رعد 2 است. استفاده از سامانه های اپتیکی در رعد 2 به این خاطر مهم است که به هر دلیلی اگر سامانه های راداری رعد 2 از کار بیفتند این سامانه می تواند با کمک سامانه های رهگیری و هدف الکترواپتیکال خود تا فاصله 80 کیلومتری خود را جستجو کرده و به شناسایی و کشف اهداف مورد نظر بپردازد. رعد مجهز به موشک های "طائر2" است و این توانمندی را دارد که تمام اهداف در فاصله 50 کیلومتری را مورد اصابت قرار دهد.سامانه پدافند هوایی بعدی سامانه "طبس" می باشد از لحاظ ظاهری تا حدودی به سامانه بوک روسی شبیه است که تا به این لحظه اطلاعات خاصی در مورد کارایی طبس ایرانی و مختصات و ویژگی های آن منتشر نشده است.
پهپاد فوق مدرن ایرانی آرکیو 170
نمایش پهپاد فوق پیشرفته و رادار گریز آرکیو-170 غنیمتی و ساخت مدل بومی آن یکی دیگر از مهمترین بخش های نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای بود که رهبر معظم انقلاب از آن بازدید نمودند. متخصصان نیروی هوافضای سپاه در مدت حدود دو سال توانسته اند، پهپاد فوق پیشرفته آرکیو-170 آمریکا را مهندسی معکوس کنند. هواپیمای بدون سرنشین آرکیو-170 که اصطلاحاً "دیدهبان" نامیده میشود و برخی آن را "جانور قندهار" (محلی که اولین بار تصویر آن منتشر شد) می گویند، یکی از مدرن ترین پهپادهای ارتش آمریکاست که استفاده از آن، دستاوردهای مهمی برای نیروهای مسلح این کشور به همراه داشته است.نخستین و مهمترین ویژگی این هواپیمای بدون سرنشین را باید توانایی تقریباً مهار ناپذیر رادارگریزی آن عنوان کرد که اطلاعات موجود حکایت از آن داشت که این هواپیما توسط رادارهای معمولی برد بلند (حتی انواع بسیار پیشرفته آن) به هیچ وجه قابل رهگیری نیست و رادارهای برد کوتاهVHFنیز تنها در صورتی قادر به مشاهده آن ، آنهم به سختی هستند که هواپیما کمتر از 40 کیلومتر با آن ها فاصله داشته باشد؛ اتفاقی که وقوع آن تقریباً محال است. ویژگی رادار گریزی این هواپیما ناشی از پوشش مخصوصی است که تمام سطح آن را پوشانده و بسیاری از کشورهای جهان از جمله روسیه و چین سال های طولانی است که به دنبال دست یابی به فرمول و مشخصات ساختمانی آن هستند. برخی از منابع نیز رنگ مخصوص بدنه آن را یکی از عناصر اصلی در رادارگریزی آرکیو-170 می دانند و گفتهاند این هواپیماها طوری طراحی شده اند که بتوانند به مکان هایی بروند که دیگر هواپیمای باسرنشین یا بدون سرنشین نمی توانند به آنجا بروند بطوریکه ردیابی و هدف قرار دادن آن توسط طرف مقابل بسیار دشوار باشد.
مداومت پروازی این پهپاد بواسطه موتورهای بسیار پیشرفته و کم مصرف و نیز توانایی های جنگ الکترونیک آن را می توان از دیگر ویژگی های منحصر به فرد آرکیو-170 دانست که این امکان را می دهد تا این هواپیما علاوه بر ایجاد اختلالات الکترونیکی در سطح وسیع، مجموعه ارتباط رادیویی با سیم و بی سیم در اطراف منطقه پروازی خود را نیز تا شعاعی بزرگ شنود کند.آرکیو-170 همچنین مجهز به دوربینها، لنزها و سنسورهایی است که توانایی منحصر به فردی در تصویربرداری با وضوح بسیار بالا و قدرت تفکیک زیاد و در هر شرایط جوی را به آن می دهد. یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای پهپاد فوق مدرن آرکیو-170 را که هم اینک از طریق مهندسی معکوس در ایران نیز طراحی و تولید شده است، باید در بخش رادارهای فوق پیشرفته آن جستجو کرد. رادارهای روزنه مصنوعی به نوعی از رادارها اطلاق می شود که برای امور نقشه برداری و تصویر برداری از سطح زمین به کار می رود که در اصطلاح به این فناوری "سار" نیز گفته میشود. اساس عملکرد این رادار در هواپیماهای شناسایی برای امور نظامی و غیر نظامی، برپایه فرستادن امواجی از یک وسیله متحرک مثل یک هواپیما به سطح موردنظر است.
بنا بر آنچه در بالا گفته شد و با توجه به انبوه مطالب و جزئیاتی که در طول دو سه سال اخیر از سوی کارشناسان و رسانه های غربی منتشر شده، هواپیمای آرکیو-170 از مدرنترین پهپادهای ارتش آمریکاست که طراحی آن شبیه به جنگنده بمب افکن های رادار گریز بوده که بواسطه قابلیت های ویژه ، صرفاً در اختیار سازمان سیا قرار داشته است.اینکه چنین هواپیمای بدون سرنشین مدرنی که مجهز به سیستم خلبان خودکار و انفجار از داخل در صورت قطع شدن ارتباط با مرکز است را بتوان سالم بر روی زمین نشاند، نوعی توانمندی جنگ الکترونیک است که نمی توان سابقه ای از آن در دنیا پیدا کرد.
موشک زلزال بارشی
موشک های "زلزال بارشی" نیز که در جریان بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه برای اولین بار رونمایی شد، با دارا بودن تعداد زیادی کلاهک های انفجاری کوچکتر در درون خود، سطح وسیعی از منطقه هدف را مورد اصابت قرار داده و بیشتر برای اهداف گسترش یافته دشمن مورد استفاده قرار می گیرند. در موشک زلزال بارشی 30 بمب 17 کیلویی بکار گرفته شده که این بمب ها در فاصله نزدیک به زمین پخش میشود و برای زدن باند فرودگاه و تجهیزات پخش شده روی زمین مناسب است. موشک زلزال با سوخت جامد از جمله مهمترین موشکهایی است که با برد حدود 300 کیلومتر میتواند اهداف و پایگاه های دشمن در اطراف ایران را در فواصل کوتاه مورد هجوم قرار دهد.
نخستین بار در رزمایش پیامبر اعظم 6 بود که موشکهای زمین به زمین زلزال از روی لانچرهای 3 تایی شلیک شد که این امر شلیک تعداد بیشتری از موشکهای زلزال در مدت زمان کم را امکان پذیر کرده و موجب میشود تا تعداد موشکهای بیشتری برای شلیک در آن واحد آماده شوند. در رزمایش فوق، تعداد 9 فروند از این موشکها به صورت همزمان از روی لانچرهای 3 تایی شلیک شدند. حالا با نصب سر جنگی های بارانی بر روی موشک زلزال که در بازدید رهبر معظم انقلاب به نمایش درآمد، این موشک که بنا بر اعلام قبلی، به لحاظ دقت در انهدام اهداف نیز ارتقاء چشمگیری یافته، توانایی انهدام طیف متنوعی از اهداف را به دست آورده است. این نوع سرجنگی محوطه نسبتاً گستردهای را در زمان فرود مورد اصابت قرار میدهد. در حقیقت کلاهک بارانی برای انهدام یک هدف واحد طراحی نشده بلکه برای آسیب رسانی به محوطه ای از اهداف پراکنده استفاده میشود. موشک زلزال بارشی هم از لحاظ عملیاتی و هم به لحاظ اقتصادی با 36 راکت زلزال برابری میکند.
موشک های بالستیک هرمز 1 و 2
موشک های بالستیک موشکهای بالستیک هرمز 1 و هرمز 2 نیز جدیدترین موشکهای ضدناو ایرانی که هزمان با بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه برای نخستین بار به نمایش در آمدند. هرمز یکی از مهمترین و منحصر به فردترین موشکهایی ایرانی است که توسط سردار شهید حسن طهرانیمقدم طراحی و ساخته شده است.بر اساس تصاویر منتشر شده این موشک به لحاظ شاکله و شکل ظاهری بسیار شبیه موشک بالستیک و ضدکشتی خلیج فارس است. خلیجفارس یک موشک تک مرحلهای و سوخت جامد بوده و با سرعتی مافوق صوت، قادر است اهدافی تا 300 کیلومتری را مور هدف قرار دهد.
اخیراً نیز سازمان اطلاعات نیروی دریایی آمریکا، طی گزارشی دقت موشک خلیج فارس را زیر 10 متر اعلام کرد و نوشت که موشک خلیجفارس قادر است تمام تجهیزات نظامی دریایی دشمنان ایران در خلیج فارس و دریای عمان را شکار و نابود کند. هنوز هیچ اطلاعات رسمی از موشک های ضدکشتی هرمز منتشر نشده اما تصاویر منتشر شده نشان میدهد که دو مدل متفاوت از این موشک رونمایی شده است که احتمالاً هرمز 1، بردی کمتر از هرمز 2 داشته و احتمالاً موشک هرمز 2 هم نسبت به موشک خلیجفارس، ارتقا، برد و دقت بیشتری خواهد داشت. البته موشک هرمز 1 و هرمز 2، در سر جنگی با هم تفاوت دارند و احتمالاً این تفاوت نشانگر ایجاد تغییر در قدرت انفجار و تخریب، هدایت موشک و . . . است.همچنین برخی تغییرات هم در لانچر هرمز نسبت به موشک خلیجفارس دیده میشود. لانچر جدیدی که برای این موشک ساخته شده، نشان میدهد که این موشک در زمینه امکان پرتاب سریع، ارتقا یافته و قدرت لانچر در جابجایی و عبور از نقاط صعبالعبور، بیشتر شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.